update tak rasmi : gempa di Jepun!

3.13.2011

Malaysian at Kitahara Juniour School Sendai Refugee Camp

Update tidak rasmi (GMT+9):

Maklumat untuk Ahli Keluarga dan Rakyat Malaysia memaklumkan keadaan semasa di Jepun. Embassy keluarkan senarai nama pelajar Malaysia di Jepun yang selamat. Lihat di sini.

[13/3 08:50] So far surviving the earthquake. Cold but safe at refuge area. Still some aftershocks. Just had another aftershock. Pray for our safety. - Marissa, Malaysian student at Kitahara Jr School refugee camp.

[12/3 18:34] Reaktor nuklear di Fukushima meletup lebih kurang pukul 3:30 petang. 4 orang pekerja cedera. Tahap kecederaan tidak dapat dikenalpasti. Video letupan boleh dilihat disini.

[12/3 17:43] Update dr News di TV : Reactor nuklear di Fukushima telah berjaya direndahkan tekanannya. Tetapi dinasihatkan kalau boleh TIDAK LALU / MENDEKATI FUKUSHIMA.

[12/3 15:26] Loji nuklear di Fukushima dibimbangi mengalami dan menyebabkan radiasi hingga ke kawasan Kantou. Pastikan anda mengenakan mask semasa berada di luar. Elakkan juga dari menggantung coat dan mask anda di dalam bilik. Dan dinasihatkan untuk menggantungnya di luar sebagai contoh di "genkan". Sila ambil langkah berjaga-jaga bagi mereka yang terpaksa keluar rumah.. Berhati-hati dengan sisa radioaktif yang berkemungkinan tersebar di udara kawasan Kantou dan sekitar akibat pembocoran kilang nuklear di Fukushima. Kurangkan aktiviti luar, pastikan pemakaian topeng dan bawa payung jika keluar rumah. Sisa radioaktif mungkin meresap ke dalam udara dan membentuk hujan asid. - Amir Kreatif

[12/3 15:00] Tragedi sudah masuk hari kedua. Keadaan terkawal. Gegaran semakin berkurangan.

[12/3 04:21] Menurut berita, gempar sekuat 4 magnitud sekitar utara Nagano, belah barat Honshu, Jepun. Ada tempat masih turun salji, menyukarkan keadaan.

[12/3 04:15] Beberapa gegaran susulan berlaku sejak tengah malam tadi selang antara 10-20 minit. Gegaran kecil dan besar. Yang terbaru agak besar 3-4 magnitud direkod sekitar jam 4:00 tadi. Harap tidak ada apa-apa yang berlaku di tempat lain. Cuaca malam yang sejuk dan gelap akan menyukarkan keadaan jika berlaku apa-apa yang tidak diingini. Aku pasti tak ramai yang tidur malam ini. Aku sendiri tidur pakai seluar jeans. Keep pray for us!

**Laporan penerbangan Malaysia Airline yang terkandas http://updates.malaysiaairlines.com/

[12/3 01:30] Alhamdulillah dah dapat kontek sahabat2 kita di Iwate. Mereka semua seramai 9 orang dewasa dan 6 orang kanak2 berkumpul di rumah saudara kamil. Keadaan sekarang dilaporkan sangat sejuk kerana suhu malam ketika ini di Iwate adalah -1C. Doakan mereka dapat bertahan. - Amir Kreatif

[12/3 01:12] Sekitar 2.000 orang yang tinggal di dekat loji nuklier Fukushima, Jepun, diminta berpindah, berikutan gempa besar yang melanda wilayah itu. Loji nuklier yang dioperasikan oleh Tokyo Electric Power Co telah ditutup sebelumnya pada Jumat. Pemerintah Prefektur Fukushima memperingatkan warga yang tinggal di sekitar kawasan terbabit kemungkinan terjadinya kebocoran radioaktif. - Kompas

[12/3 00:23] Gegaran terbaru di Saitama, Ibaraki, Sendai dan Iwate. Rakan2 di Jepun sekalian, spt yg diketahui masih belum ada lagi medium pengumpulan update maklumat keadaan yg tersusun utk pelajar Malaysia. Kami di Aspiring Malaysian Rijal (AMIR) mencuba sedaya upaya mmberi update tidak rasmi kpd semua pihak smada di Malaysia atau Jepun. Pohon jasa baik rakan2 utk meletakan tag @amir kreatif di pghujung msj utk memudahkan rujukan maklumat semua pihak. Keikhlasan semua dlm keadaan sebegini teramatlah dihargai. - Amir Kreatif.

[12/3 00:00] Update from embassy - pada jam ini dilaporkan student2 di Iwate University berkumpul di satu rumah ,student Tohoku University berkumpul di pusat perlindungan, student Sendai Kosen berkumpul di kampus mereka. Semua student di kawasan yang teruk dilanda gempa alhamdulillah selamat. Dan tempat2 lain juga dilaporkan selamat. - Amir Kreatif.

[12/3 00:00] Current count: 81 dead, hundreds injured, 200~300 body found (unconfirmed) at tsunami hit area.

[11/3 23:55] Laluan Keio, Seibu, Metro, sudah mula dibuka. Hebahkn kpd rakan2 yg belum pulang. Perkhidmatan Toei Bus, Toei Line akan dilanjutkan. - Amir Kreatif

[11/3 23.09] Warga Malaysia Sendai berada di tempat perlindungan bencana bersama ratusan penduduk tempatan.- Syahril (Tohoku University)

‎[11/3 22:00] Jikalau keadaan anda selamat,sila laporkan kepada keluarga anda di Malaysia..talian di embassy sangat sibuk dengan panggilan dari parent dari Malaysia bertanyakan keadaan anak meraka..harap tolong sebarkan kepada sahabat2 kita yang lain. - via Akhma Azizi Khalid

**Wisma Putra telah membuka bilik operasi
Nombor telefon yang boleh dihubungi di Wisma Putra di sini ialah 03-8887 4570, 03-8887 4770, 03-8889 2746 dan 03-8889 2830, manakala kedutaan Malaysia di Tokyo boleh dihubungi dengan menelefon 81334763840.

**Wisma Putra has activated its Operations Room for the earthquake in Japan: OPS ROOM WISMA PUTRA, PUTRAJAYA: 03 8887 4570, 03 8887 4770, 03 8889 2746, 03 8889 2830. OPS ROOM AT THE MALAYSIAN EMBASSY IN TOKYO, JAPAN: +81334763840


[11/3 20.30] Sekarang masih kat embassy..tadi kuar nak cari makan tapi semua kedai penuh..jalan kat shibuya penuh sesak dengan manusia dan kereta..train tak berfungsi menyebabkan semua berjalan pulang..angin di luar sangat kuat dan sejuk..student area sendai dan iwate dah tak boleh kontek..doakan sahabat2 kita selamat di kesejukan malam ini. - Razuan in M'sian Embassy.

[11/3 18:30] Sekarang dekat embassy...tengah kumpul data pelajar2 yang selamat selepas gempa...drpd data sekarang alhamdulillah semua pelajar tempat lain selamat tp xdpt kontek pelajar dari MIYAGI...sesiapa ade info pasal mereka bleh tulis kat komen...urgent!! - Razuan in M'sian Embassy.


[11/3 14:55] Gegaran pertama yang kuat menyebabkan aku keluar rumah di Gunma, lebih kurang 100KM dari Tokyo. Dari luar aku dapat lihat bangunan bergoyang kiri dan kanan seperti jelly. Kereta bergoyang teruk. Tak dapat berdiri dengan stabil dan terpaksa berpaut pada benda yang kukuh. Gegaran berlaku hampir 10-20 minit. - Azlan.

[11/3 14:50] Gempa bumi bermagnitud 8.9 skala ritchier telah melanda pantai timur Honshu, Jepun. Kawasan Honshu yang terkesan teruk termasuk bandar Miyagi, Sendai dan Iwate.


PERHATIAN KEPADA SEMUA STUDENT MALAYSIA YANG MASIH BERADA DI JEPUN,SILE MAKLUMKAN KEADAAN ANDA KEPADA EMAIL ATAU NOMBOR DI BAWAH INI UNTUK MEMASTIKAN KEADAAN ANDA SEKARANG SELAMAT...FROM EMBASSY..

ctz@hrdtokyo.jp 090-4626-4367
annizam@hrdtokyo.jp 090-5829-6347

Harap tolong forwardkan kepada semua student di Jepun.

****


Lagi bakal menyusul.

24 RESPONSES>>:

cik selamah kundang said...

bro.pray for ur safe there

afrohead said...

be safe!

Rhona Rozlan said...

Harap semuanya selamat. Amin.

Diloz said...

i'm fine. keep praying guys. ramai lagi yang hilang.

Budak Pensel said...

malaysia dijangka 6.30 petang, tsunami.

karatz said...

salam,mcm mn keadaan sana skunk bro.hope u all kat sana sume selamat insyaAllah.

akukaonal said...

semoga di lindungiNya bro...

Nur Fatin Nabila Zeeyan said...

Allahuakhbar.

cujen said...

semoga semuanya selamat di sana.

Wan Perlis said...

kat onagawa kan?

y0Ngu falcon said...

please be safe =.=

Faery said...

take care bro

mye. said...

sila jaga diri. and pray for others' safety :)

little ain said...

may God be with you, people.
be strong.

cimut munniey :) said...

be strong, Allah with us. pray lots okay.

W. Hidney said...

syukur semua selamat. ngero dowh tengok berita kat tv

jon hafkian said...

hati2...

weed something out said...

hang ok ka?

hananishikido said...

pray for u and others safety... amin...

relevan said...

bantuan2 segera..

Budak Pensel said...

semoga selamat pulang nnti ke malaysia.
amin amin amin.

| Larasephia | said...

semoga korang semua selamat dalam jagaan allah.
:(

Shuhada Shah said...

Diloz take care

Jaga diri, selawat banyak banyak

=)

Nur Rejai Salmah said...

pemberita pon pakai topi..

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)