Beg Kamera Vanguard Up-Rise 45

3.05.2011

Hai. Tiba-tiba aku terfikir untuk share beg kamera yang aku gunakan. Sebab bagi aku, beg kamera aku pakai sekarang adalah sangat macho dan high-tech. Haha! Walaupun dah nak hampir setahun guna (=.=!) Jika nak dibandingkan dengan jenama-jenama beg kamera terkenal seperti LowPro atau Tamrac, beg kamera aku ini lebih hensem sebenarnya walaupun kurang kelihatan professional. Sesuai untuk mereka yang baru nak serious dengan dunia photography.

Vanguard Up-Rise 45
Bagi peminat-peminat DSLR, beg kamera memanglah satu keperluan sangat penting. Sejak hari pertama beli DSLR, beg kamera adalah benda yang first sekali kamu kena fikir. Mencari yang berkualiti juga adalah penting. Disamping ia dapat kurangkan risiko calar atau kerosakan pada kamera jika berlaku hentakan sebagainya, ia juga memudahkan kamu nak usung kamera. Bayangkan kalau tak ada beg kamera ataupun sekurang-kurangnya soft case, nanti orang kata nak menunjuk kamera besar pulak kan? Terutama mereka yang kerap usung kamera kesana-kemari untuk tujuan kerja dan sebagainya.

Vanguard Up-Rise 45
Apakah ciri-ciri beg kamera yang bagus? Ha! Bagi aku, beg kamera yang bagus adalah diperbuat dari meterial yang tahan lasak. Mampu sumbat sebanyak mana peralatan yang boleh walaupun kebanyakkan masa kamu tak bawa semua peralatan pun. Tetapi berguna sebagai back-up kegunaan jangka masa panjang. Incase kamu perlukan 2nd body atau extra lens suatu hari nanti. Lagi banyak space lagi bagus. Tapi tidak berlu besar sangat sampai leceh nak usung.


Selain itu, beg yang bagus juga mempunyai fungsi asas seperti lapik kusyen yang terbahagi kepada beberapa ruang untuk mengisi kamera, lens dan speedlite. Semestinya, selesa untuk dipakai dan mudah dibawa. Cantik juga bagi aku adalah penting. Lagi tak nampak macam beg kamera lagi bagus. Bayangkan, kamu nak menghadiri upacara rasmi. Kalau beg mengalahkan offiicial photographer pada hari berkenaan tak ke poyo. Kan kan?

Vanguard Up-Rise 45

Vanguard Up-Rise 45 Camera Bag Review

Up-Rise 45 merupakan beg kamera keluaran Vanguard. Mampu untuk kamu sumbat 1 atau 2 DSLR dan berupaya untuk diisi sehingga 4 standard lens atau 3 lens termasuk 1 unit speedlite. Aku punya lens semua kecil-kecil. Jadi boleh sumbat 4 + 1 speedlite. Nasib jugak speedlite aku tak besar sangat.

Terdapat kompartmen dibahagian atas untuk diisi perkakas sampingan seperti filter, wayar, extra batteries dan sebagainya. Beg kamera ini juga mampu mengusung sebuah tripod bersaiz sederhana! Memang sangat jarang didapati pada kebanyakkan beg kamera. Antara sebab utama aku beli beg ini pun. Senang nak usung tripod. Betul bai, tripod lah benda paling leceh nak usung. Tapi essential gila. Juga terdapat raincoat *rujuk gambar #1*. Penting juga. Elak hujan/salji.

Selesa dipakai kerana ada Air System dibahagian belakang untuk mengurangkan tekanan dibahagian belakang badan. Aku pulak jenis yang berbasikal ulang alik ke stesen kalau nak ke Tokyo atau mana-mana. Memang tak rasa apa. Syahdu je bawa beg. Grip habis. Oh, quick zip pada bahagian kiri beg membolehkan untuk akses kamera dengan cepat. Moment penting dowh, takkan nak telan air liur je.

Aku beli beg ini hampir setahun lepas pada harga sekitar JPY6500 atau sekitar RM300. Harga yang masuk akal kalau nak dibandingkan dengan harga beg pro macam Lowpro. Jika berminat boleh klik pada link untuk maklumat lanjut. Atau cari di Amazon atau e-bay. Jujurnya, aku tak dapat sebarang komisyen.


So photogs, mind to share your camera bag?

8 RESPONSES>>:

jon hafkian said...

cite psl tripod,teringat aku dulu
mengusung tripod keliling london
**tripod sgt menyusahkan utk diusung ke mana2...huhuhu

Diloz said...

London siott.
orang jalan London tak payah bawak tripod lah.
Terlebih rajin pulak. Haha.

Afiq Hamid said...

Memang banyak function ah beg ni, senang bawak gi travel.

jon hafkian said...

nk bergambar senang.letak tripod then set timer.haahha

Diloz said...

Afiq,
Yeah. Sesuai bawa pergi sekolah juga.
:P

Jon,
Camwhoring!
haha.

jon hafkian said...

yezza....

Lee wan na said...

seriously suka beg nih! tp kat sini mahal la RM360!!!
xnak jual ke?heeee

Amr said...

tengok post2 lama jumpe yang ni. interested nak beli! hehe. Cari dekat ebay paling murah pun around £50 (Since i currently studying in london) ade ke mana2 online shop yang bole cari and harga cheaper? tqq

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)