Sesi Jawab Soalan - Part 5

3.01.2011

mrs curiosity

Maaf kerana aku lambat menjawab soalan dari Sesi Soalan Part-5 yang lepas. Ini dia jawapan kepada soalan-soalan yang telah diajukan. Bagus kerana semua soalan mengukut format yang telah ditetapkan. Iaitu, tiada unsur-unsur politik dan agama. Masih sedikit kecewa kerana tiada soalan berunsur seks. LOL!

----
Jaja bertanya,
hye! kalau ada kesempatan aku akan ke jepun bulan 7 ni. berapa rm agak2 kena ready utk tinggal selama seminggu kat sana? apa tempat best nak pegi? ape je kena bawak? oh ye, aku pegi dgn sorang kawan. kami berdua sahaja. kat tokyo ada tempat org buat garage sale tak? or tmpt2 murah utk beli barang yg seronok utk dibawa pulang? aku seorg student yg takdela berduit sangat. kalau boleh bg tmpt tdo yg kos murah pun bagus sebab ini adalah backpack tour. thanks diloz! sila lah jawab soalan panjang ini.

Kalau seminggu, at least mesti ada RM2000-3000. Kalau bulan 7, cuaca sederhana. Dah nak masuk summer. Malam masih lagi sejuk, jadi bawa baju yang tebal sikit. Tak ada masalah dengan baju aku rasa.
Garage sale banyak. Aku syorkan pergi Shimokitazawa, sekitar kawasan Harajuku-Shibuya, dan Kichijouji. Murah dan banyak barang bundle. Tempat fav aku untuk cari barang 2nd hand ada di Shimokitazawa. All items JPY700!

Kalau nak jimat dari segi penginapan, aku syorkan kamu orang duduk hostel atau capsule hotel. Boleh cari di HostelWorld, Sakura Hostel, Asakusa Smile dan CapsuleInn. Harga serendah JPY2000-3500 per night. Servis memang tip top. Aku sendiri dah 3-4 kali duduk di hostel sekitar Tokyo. Sementara itu berpeluang jumpa backpackers dari merata tempat. Bagus untuk share idea dan info tentang lokasi yang best di sekitar Tokyo.

Nasihat aku kalau travel in budget backpacking, boleh kurangkan kos pada makanan. Tetapi, kos transportation dan accommodation memang mahal dan tak dapat dielakkan. Jadi, kena bersedia. Mental yang kuat untuk melayan Japanese yang tak pandai English, fizikal untuk turun naik train/ kejar train dan duit yang banyak. Heehe.


Lala bertanya,
Oh hi, patutle hang tak reply soalan saya haritu.. Haha
Ni soalan : boleh tak belikan danbo satu? Ok jk. Hehe.
tak tak, cuma nak tanya, lan jailbreak iPhone tak? ok tak bila dah jailbreak?
Sorry troubling anyway. :)

Danbo beli sendiri kat Amazon! :P
Ok, sorry. Aku tak jailbreak iPhone lagi.
Tapi dalam masa terdekat akan jailbreak.
Nanti kalau aku dapat info pasal jailbreak, aku share sama kamu eh?
:)


Afrohead bertanya,
soalan aku ialah.. encik diloz sihat?

SIHAT!


Balecan bertanya,
soalan saya apa fon yang patot saya ganti nokia 3310 saya skg nie??aku jles tgok abg2 aku pakai ifon ngan galaxy s
ifon 3gs brapa ribu??

Pakai je phone apa-apa.
Yang penting ikut kemampuan.
Phone mahal tapi tak ada credit buat apa.
Hehe.

Dammit bertanya,
5 perkara ko rindu pasal Malaysia, 5 perkara ko akan rindu pasal jepun lepas balik nanti.

Aku akan buat entry khas untuk soalan kau ni.
amacam? tunggu eh?
:D

Asks bertanya,
*balik Malaysia nak beli kereta apa?
*bila nak kahwin?

Tak beli kereta. Aku miskin. Huhu.
Kawin...HMMM!
Paling lambat mungkin bila dah umur 35.
Paling awal, mungkin sebaik sahaja duit cukup.
:)

Asks bertanya lagi,
*Photoshop atau Lightroom? Kenapa?
*Apa tips dari kau untuk street photography?

Photoshop. Sebab lebih consistant dan lebih flexible. Lightroom agak terhad penggunaannya. Sebaliknya, Lightroom lebih simple. Terpulang.
Nasihat aku kepada budak-budak street photography adalah,
STOP SHOOTING TITTIES!


MissMisery bertanya,
Hai diloz boleh bagi mana2 website untuk saya install photoshop cs4/cs5 secara haram ? Terima kasih!

Search kat Pirate Bay. Belambak


Youngteam bertanya,
Boleh bagitahu macam mana kamu selalu cuci kamera kamu ? Kalau tak keberatan, boleh tak bual tutorial mcm mana nak cuci sensor camera

Soalan yang bagus.
Secara jujurnya, aku amat jarang sekali servis lens. Tak ada cara spesifik pun untuk maintain barang-barang kamera aku. Dan aku tak pernah ada Lens Maintainance Kit seperti Lens Pen Cleaner, Air Blower atau Liquid Cleaner. Sekadar menggunakan Lens Cleaning Cloth yang dapat percuma waktu beli kaca mata, untuk mencuci lens dari cap jari atau habuk. Akan tetapi, aku amat menggalakkan setiap pengguna kamera memiliki Lens Maintainance Kit yang asas pun tak apa untuk memastikan peralatan kamera tahan lama. Cara-cara pengendalian tak dapat aku tunjukkan melalui blog tutorial kerana peralatan tidak cukup.


April bertanya,
Nak minta p'dapat. Kalau gmbr-gmbr ko size bsr, cntoh dlm 4320X3240 px, ko resize x gmbr2 tu? ke simpan gmbr-gmbr tu sume dgn size ori? aku suke resize dlu gmbr-gmbr aku sbb pixel bsr sgt. bingung~

Aku jarang resize gambar-gambar aku. Tetapi gambar kamu tu agak besar. Tapi tak ada sebab nak resize gambar pun. Cuma kalau kamu rasa susah nak edit, berat dan sebagainya, resize lah sedikit kepada 60-70%. Ubah image resolution kepada medium format pada kamera. Tak susah :)


---

Harap semua berpuas hati dengan jawapan yang aku beri. Jika tidak, sila kemukakan soalan yang lebih terperinci pada Sesi Soalan seterusnya. Jadi, jangan ketinggalan untuk bertanya pada sesi yang seterusnya!

6 RESPONSES>>:

afrohead said...

jawapan soalan no 1 memanglah sangat berguna. aku copy siap2 dalam word. mana tahu satu hari nanti berguna

W. Hidney said...

menarik jugek entry2 yg berunsurkan soal menyoal ni. tapi kalau aku buat entry yg semacam ni, ader ker yang nak menyoal?

org tak soal lagi pun aku dah dapat agak soalan2 yg bakal disoal tu. jangan tanya aku bila aku nak kawin. jawapan nya... KITO BAKO! KITO BAKO!!!

Diloz said...

Afrohead,
Hehe.
Lambat lah geng nak datang pun.
Aku dah nak balik dah.
Kalau tak boleh bawa keliling town!


Hidney,
Kau try bukak sesi soalan.
Nanti aku tanya!
Ok soalan pertama,
Bila kau nak kawin?
Haha!

jon hafkian said...

weh....blog ko bley view drp iphone,ipod....ade setting wat mobile ke?lupa plak nk tanya time ko open table utk pertanyaan tu....heheheh.

Diloz said...

Aah. Aku ada buat setting blogspot.
Aku dah try view, tapi aku prefer web-view.
Hmm.

W. Hidney said...

speechless... *sambil nyalakan mancis

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)