yang seterusnya

4.12.2011

IMG_8906

Aku tidak kerap bertukar cinta, (mungkin pernah sedikit nakal dulu) tapi sekurang-kurangnya ini yang aku pernah rasa. Tidak kiralah bagaimana cara kamu mengakhiri cinta lama, yang pasti cinta baru pasti akan datang bila-bila.. Tidak lusa, mungkin selepas 4 -5 tahun; selepas selesai fasa mata berair. Atau mungkin kau ikut tindih-tindih; belum settle dengan cinta lama sudah ada cinta baru ready untuk masuk line. Serious tak kisah. Yang penting, kamu jumpa orang baru. 

Aku seorang lelaki. Bercakap dari naluri lelaki.

Satu. Masa bukan segalanya. Aku pernah berada dalam satu relationship lebih dari 5 tahun. Masih tidak cukup untuk aku cakap aku faham dia semuanya. Bukanlah masa yang menentu segalanya. Ada pasangan bercinta bagai nak rak bertahun-tahun lamanya, tetapi berkahwin dengan orang yang baru dikenalinya hanya beberapa bulan sahaja. Apa yang penting adalah kualiti. Jika kamu serious dan komited, kau tak perlukan banyak masa untuk semua itu. Kerana apa yang sepatutnya, kamu kenal diri sendiri.

Dua. Kamu bukan pertama. Pernah aku terbaca satu quote yang menyebut,
Men always want to be a woman’s first love. Women have a more subtle instinct; what they like to be is a man’s last romance.
Damn right. Melainkan kamu berdua masing-masing adalah first lover, kamu bukan orang pertama yang dia kenal atau bersama. Jadi, sudah pasti dia ada kisah silam untuk dirinya- kisah sebelum kamu. Mungkin kisah hitam atau kisah cinta hebat yang tidak kesampaian. Jangan salahkan dia. Dia tidak pernah minta untuk pernah ada kisah silam yang begitu. 

Kerana naluri semulajadi setiap perempuan apabila sudah pasti hati mereka, mereka mahu ia kekal hingga selamanya untuk suatu hari nanti akan bercerita kepada semua bahawa, dia mengahwini cinta pertama mereka. Dengan rasa bangga. Jika semua itu hampa, bukan tugas kamu untuk macam-macam. Kamu, harus terima seadaanya. Jika tidak mampu, boleh pergi dengan rasa selesa sementara ada masa. Dia bukan option.

Tiga. Beri dan terima. Harap kamu belajar timbang rasa, tolak ansur dan toleransi dari cinta lama. Atau kamu boleh belajar sekarang dan semaikan dalam diri. Atau sebenarnya kamu tidak bersedia untuk terima cinta baru. Sehingga itu, selamat membujang!

PS: Hargailah wanita.

10 RESPONSES>>:

afrohead said...

aku teramat setuju untuk nombor dua.

Budak Pensel said...

ayat yang sangat cool la abg alan..

p/s bila nak kawin yer.. dah ada tanda..hehe

weed something out said...

wah wah wah..takpa ai becinta lama putuih ampir 2 taun, sambung balik.. la ni dah jadi partner in life pun.. ehehe.. dua dua 1st love! tu yang depress tu masa zaman solo.. haha

incik neng said...

memang ubi la senseh.
apsal dada?

Orked said...

gv and take.

:)

ladysheqa said...

saya sgt suke post ini.. saya dah 3 kali kene dumb sbb girl lain, but still sy tak penah tak percaya cinta.

Anonymous said...

suka entry neh. huhu
masing2 punya cerita tersendiri. ;)

apek aja deh said...

fuhhhh..kontroversi..ape2 pun all the best with your new relationship..do your best!

p/s : org ckp..mengorat seorang wanita adalah sgt senang..untuk maintain tu sgt susah

Nizam said...

品質管理は大事だね~ww

jon hafkian said...

kau bercakap psl cinta?omg!!

btw,ak setuju no 2....ak x minta utk ada kisah sehebat itu utk ditangisi seisi keluarga.huhuhu

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)