raya : the preparation

9.02.2011

raya 2011 : the preparationraya 2011 : the preparationraya 2011 : the preparationraya 2011 : the preparationraya 2011 : the preparationraya 2011 : the preparationraya 2011 : the preparationraya 2011 : the preparationraya 2011 : the preparationraya 2011 : the preparationraya 2011 : the preparationraya 2011 : the preparationraya 2011 : the preparationraya 2011 : the preparationraya 2011 : the preparationraya 2011 : the preparationraya 2011 : the preparationraya 2011 : the preparationraya 2011 : the preparationraya 2011 : the preparationraya 2011 : the preparationraya 2011 : the preparation

1. Orang KL, kalau malam raya tak pergi Jalan TAR memang tak sah. Tak boleh dimaafkan. Meriah habis. Sale yang paling tak masuk akal pun boleh jadi time tu jugak. Kalau Year End Sale. Nak pulak kalau memang tunggu last-last minit baru nak shopping, memang time tu kau mengoyan habis punya. Tahun ini seperti tahun-tahun yang lain, aku beraya kat Ampang. Dan soalan-soalan lazim bila tiba musim raya,

Lan, tahun ni raya mana?
Aku raya Ampang.
Oh, tak balik kampung?
Kampung aku Ampang la.
Ampang mana boleh kira kampung.

Bagi aku, 'kampung' itu boleh melambangkan suasana, asal usul dan tempat dibesarkan. Tapi pada hari raya, selagi ada satu tempat di mana keluarga aku berkumpul dan berjumpa, bagi aku itu sudah cukup syarat untuk tempat itu bergelar 'kampung'. Cuma mungkin 'suasana kampung' itu aku tak dapat rasa.

2. Ramai orang selalu cakap, bila tiba musim raya, jalan kat KL lengang. Siap boleh berguling atas jalan pada malam raya. Tapi sebenarnya tidak. Mungkin 5-6 tahun dahulu. Tapi sekarang ramai orang sudah 'pandai' beraya di ibukota. Aku lihat ada banyak faktor. Antaranya kos pengangkutan semakin meningkat. Tol, minyak, sewa kereta, tambang bas dan keretapi. Faktor lain adalah kesesakanlalu lintas. Memang bila hari raya tak dapat elak jem. Confirm jem punya. Tanak jem, naik basikal. Selain itu faktor tak dapat cuti panjang, raya di KL lebih meriah, kerja di ofis tak habis dan macam-macam lagi. Apa yang aku cuba sampaikan, bila raya KL tetap penuh dengan orang. Itu belum kira pendatang asing. Ha!

3. Buat pertama kalinya aku beraya pakai 2 pasang baju raya! Tapi semayang raya #kantoi :P

Gambar raya bakal menyusul.

4 RESPONSES>>:

nrzmfz said...

comei budak2 tu :D

Azlan Mohamed said...
This comment has been removed by the author.
Azlan Mohamed said...

kannnnnn

jon hafkian said...

solat raya kt kl...
then zupppp blk kg jap
skrg ada highway LATAR
kejap je kt atas highway....
tp suffer spjg jln bkn highway
jam trok!!!
btw,selamat hari raya!

Tags

5 Things (8) Autumn (2) Azam (1) BW (3) Canon (5) Couple (18) Datelogue (4) Engagement (9) Event (13) Explore (17) Family (4) Fiction (1) Fisheye (1) Flash (2) Haiwan (1) Highway (1) Hiking (5) Hujung Minggu (30) Info (18) iPhone (15) Jalan-Jalan (45) Job (5) Kereta (2) Kuala Lumpur (3) Love (4) Makanlog (6) Melaka (3) Model (3) Monolog (35) Mt Fuji (2) Night (6) Off-Malaysia (2) Personal (51) Photography (32) Photoshop (10) Portrait (24) Random (29) Recap (2) Reception (7) Review (4) Satuapril (1) Shibuya (2) Soal Jawab (10) Stobist (4) Street (5) Summer (2) Teaser (2) Testing (1) Time-Lapse (4) Tips (14) Tokyo (13) Tragedi Tsunami (2) Tutorial (9) Video (26) Wedding (25) Winter (1) Wishlist (1) Zoo (3)